למה הדו”ח האחרון של הרשות לניירות הערך, צריך לגרום לכולנו לחשוב שוב

הרשות לניירות ערך, פרסמה דו”ח מרוכז על פעילות מנהלי תיקי ההשקעות בישראל לשנת 2022, ממנו עולה כי 92% מתיקי ההשקעות המנוהלים בישראל נמצאים בבנקים.

בנוסף 89% מהתיקים המנוהלים, מרוכזים בחמשת הבנקים הגדולים. זאת על אף שמסחר בשוק ההון דרך הבנק נחשב למשמעותית יותר יקר.

סך ההכנסות מדמי ניהול של חברות ניהול התיקים הסתכמו ב-753 מיליון שקל.

דו”ח חשוב זה מאיר את אחת הרעות החולות המרכזיות במשק הישראלי, הפוגעות בנו ובחסכונות של כולנו.

לא פעם כאשר אני נשאל על נושא התיקים המנוהלים אני נזכר ב”סבתא בישלה דייסה” המתאר במדויק את ההתנהלות. נתנה לזה, נתנה להוא ולהיא ורק לנו לא נישאר.

נבחן כמה מהחסרונות בתיקי השקעות המנוהלים בבנקים:

ראשית, מרבית החברות הגדולות, בהן מנוהלים מרבית התיקים ירכשו קרנות נאמנות של עצמן. הן ישתמשו בנימוק כי הם יודעים בדיוק מה קורה אצלם בבית ולא אצל האחרים ולכן הם בוחרים ללכת עם המוכר ו”הבטוח”.

שנית, קרנות נאמנות, הן מוצר ם דמי ניהול גבוהים. מעבר לכך, כאשר יש נאמנות יש גם נאמן לו צריך לשלם, יש עמלת הפצה קבועה ועמלות נוספות.

בנוסף, זה הזמן גם להזכיר כי תיקים המנוהלים בבנק נדרשים לתשלום עמלות, עו”ש, עמלות ניירות ערך, עמלת מכירה, עמלת קנייה, דמי משמרת, דמי חשבון ועוד. כלומר עוד ועוד סעיפים שמקצצים מאיתנו ולנו לא נשארת דייסה.

בשורה התחתונה: חשוב לדעת ראשית איפה מנוהל התיק במה זה כרוך באמת וכמה נשלם, עוד לפני שהדייסה תגיע אלינו. צרכן מודע הוא בעל שליטה רבה בהתמקחות על עמלות ובהכרת המציאות הפיננסית.

מסקנה נוספת העולה לדעתי מהדו”ח הוא כי יש יתרונות אחרים למוצרים אחרים. מבדיקה שקיים הצוות הבכיר בחברת “אורן פיננסים ” לתכנון פיננסי, מצאנו יתרונות משמעותיים לפוליסות חיסכון וכי הפערים בין תיקים מנוהלים לבין פוליסות חיסכון  נעים בין 3%-6%.

בסקירה ראשונית של מסלולים כלליים, המכילים 40% חשיפה מניירות, המתייחסת לשנים 2021-2022, כאשר מידת הסיכון דומה והסכום הראשוני דומה, מצאנו הבדל משמעותי בתשואות בין 2 המסלולים:

התשואות בתיקים מנוהלים לשנת 2021 עמדו על 10% בעוד מסלול פוליסות חיסכון התשואות לשנה זו עמדו על 14%-15% .

כמו כן לפוליסות החיסכון יש מספר יתרונות כמו דחיית מס, האפשרות לסחור בנכסים לא סחירים, אפשריות מינוף ועוד.

כאן המקום לציין כי בעוד שנת 2021 התאפיינה בתשואות חיוביות גבוהות, שנת 2022 התאפיינה בתשואות שליליות.

כאשר בחנו את התשואות לשנת 2022 מצאנו כי התיקים המנוהלים עמדו על תשואה שלילית של מינוס 10%-12%, בעוד פוליסות החיסכון עמדו על תשואה שלילית של מינוס 6%-7%. למעשה התשואות במסלול התיקים המנוהלים ב-2022  שללו את התשואות של 2021 ובנוסף אף הניבו תשואה שלילית.

הדו”ח מבליט רעה חולה של השוק הפיננסי הישראלי. לוקחים מהצרכן מפה ומשם, ורק לו לא נשארת דייסה.  חשוב כי הציבור בישראל יהיה מודע לא רק לדו”ח ומסקנותיו אלא גם למסלולים השונים בהם הוא יוכל לקבל תשואה טובה.

חברות ביטוח מול הבנקים



כתיבת תגובה

×
דילוג לתוכן